Франция ще забрани турската ултра-националистическа групировка Сивите вълци“, обяви министърът на вътрешните

...
Франция ще забрани турската ултра-националистическа групировка Сивите вълци“, обяви министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Франция забранява турските "Сиви вълци"

Франция ще забрани турската ултра-националистическа групировка „ Сивите вълци “, обяви министърът на вътрешните работиq след като през почивните дни бе опозорен мемориал на арменския геноцид, предава Франс прес, представена от

Предложението за разпускането на „ Сивите вълци “ ще бъде предадено на френския кабинет в сряда, каза Жералд Дарманин пред парламентарна комисия. „ Меко казано, говорим за изключително нападателна група “, подчерта министърът.

Неговото изказване пристигна, след като мемориален център край град Лион, посветен на арменския геноцид в Османската империя по време на Първата международна война, бе опозорен с про-турски лозунги, включително „ Сиви вълци “ и  “RTE ” – Реджеп Таийп Ердоган.

Инцидентът в град Декинес-Шарпие се случи на фона на интензивно общностно напрежение във Франция сред арменското малцинство и турската общественост поради спора в Нагорни Карабах.

Турция мощно поддържа съдружника си Азербайджан в спора за района, който се води за територия на Баку, но е следен от арменски сепаратисти след войната през 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна.

Четирима души бяха ранени в региона на Лион предходната сряда в конфликти сред обвинени турски националисти и арменци, протестиращи против военната атака на Азербайджан.

Ходът на Дарманин рискува да провокира в допълнение напрежение с Анкара. В Турция Сивите вълци са тясно свързани с Партията на националистическото движение (ПНД) на Девлет Бахчели, която има политически съюз с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. „ Сивите вълци “ се считат за военното крило на ПНД и организацията предизвикваше безпорядък по улиците на турските градове през 70-те и 80-те, когато членовете й постоянно се сблъскваха с леви деятели.

В последно време напрежението сред Франция и Турция ескалира и доближи своя пик през октомври, когато Ердоган сложи под въпрос психическото здраве на Еманюел Макрон. Франция отговори, като предприе извънредно необикновена стъпка да извика своя дипломат в Анкара за съвещания.

В изявление за Ал-Джазира в събота, Макрон обвини Турция, че заема „ войнствена “ позиция във връзка с съдружниците си в НАТО и съобщи, че напрежението може да се успокои, ако Ердоган прояви почитание и не приказва неистини.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР